ALERGIA - OBJAWY ALERGII, PRZYCZYNY ALERGII, SUPLEMENTY NATURALNE CALIVITA W ALERGII, ALERGIA A SOK NONI Email

Alergią nazywamy wrodzoną lub nabytą reakcję uczuleniową organizmu na działanie pewnych sub­stancji, które dla większości ludzi nie są szkodliwe. Układ odpornościowy pozwala na skuteczne zwal­czanie infekcji.

Czyni to, wykrywając „obcych na­jeźdźców" i mobilizując białe ciałka krwi do ich zwal­czania. Jednakże u niektórych osób układ odporno­ściowy błędnie rozpoznaje nieszkodliwą substancję jako zagrożenie, a „uaktywnione" w ten sposób bia­łe krwinki wyrządzają organizmowi więcej szkód niż potencjalny agresor.alergia,katar sienny,kaszel,trudności z oddychaniem,pokrzywka,wysypka,zmeczenie,ból głowy

Reakcja alergiczna staje się sama w sobie chorobą.

Najczęstsze objawy to:

  • katar sienny,
  • kaszel,
  • trudności z oddychaniem,
  • świąd,
  • po­krzywki i innego rodzaju wysypki na skórze,
  • ból gło­wy
  • zmęczenie.


"Nie przypadkiem najbardziej alergiczne pokolenie w dotychczasowej historii świata wyrosło na antybiotykach. Każdego tygodnia przyjmuję co najmniej kilku pacjentów, których uczulenia pojawiły sie po zażyciu serii antybiotyków".

Dr Lendon H. Smith

Substancje, powodujące reakcje alergiczne, na­zywane są alergenami. Prawie każda substancja może powodować reakcję uczuleniową, jednak naj­częściej spotykane alergeny to:

  • pyłki,
  • kurz,
  • niektóre metale (w szczególności nikiel),
  • kosmetyki,
  • lanoli­na,
  • sierść,
  • jad insektów,
  • niektóre szeroko rozpo­wszechnione leki (jak na przykład penicylina i aspi­ryna),
  • dodatki żywnościowe (na przykład kwas benzoesowy i dwutlenek siarki),
  • a także produkty che­miczne znajdujące się w mydłach i środkach czysz­czących.


Stwierdzono, że niektóre przypadki alergii są skutkiem zapalenia wywołanego w tkankach przez pewne typy bakterii np. gronkowca (staphylococcus) oraz grzybic. Tkanki stają się wówczas bardzo wrażliwe na kontakt z kurzem, pyłkami, niektórym rodzajem pożywienia czy roślin, zwierzętami i silnymi zapachami. Alergia jest odpowiedzią układu immunologicznego, a nie chorobą samą w sobie.

Należy zbadać czy nie mamy gronkowca, grzybicy oraz zorientować się na co jesteśmy uczuleni. Należy dotrzeć do przyczyny choroby i jeśli tylko to możliwe unikać uczulających pokarmów czy rzeczy. Należy przeprowadzić oczyszczanie organizmu i wzmacniać jego odporność np. suplementami diety, bo tylko dobrze odżywiony organizm jest bardziej odporny na alergie.

Bardzo wielu ludzi przejawia alergię na pleśń. Pleśń może istnieć w każdym zakątku naszego domu - pod zlewem i wanną, w piwnicy, pod lodówką i każdym innym wilgotnym, ciemnym miejscu. Peł­no jej w powietrzu, glebie, na liściach roślin oraz każdym innym podłożu organicznym. Może być nie­zwykle szkodliwa, ale przynosi też korzyści. Stano­wi składnik niektórych gatunków sera, wykorzysty­wana jest w nawożeniu, przyspiesza rozkład mar­twych części roślin i odpadów. Penicylina to anty­biotyk wytwarzany przez pleśnie.

Zarodniki pleśni są przenoszone przez powietrze, głównie latem i wczesną jesienią. W klimacie cie­płym znajdują się w powietrzu przez cały rok. Praca w ogrodzie lub przy żniwach, czy nawet zwykły spa­cer mogą zakończyć się reakcją alergiczną. Na duże zagrożenie narażone są też osoby odnawiające sta­re meble.

Także pożywienie może powodować alergię. Naj­częściej spotykane alergeny wśród produktów żywnościowych to czekolada, nabiał, jajka, skorupiaki, truskawki i pszenica. Nie należy mylić alergii pokarmowych z nietolerancją pokarmową. Organizm osoby cierpiącej na nietolerancję pokarmową nie jest w stanie odpowiednio przetrawić danego po­karmu, najczęściej ze względu na brak określone­go enzymu. Alergia pokarmowa to zjawisko pole­gające na tym, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała w celu zwalczenia spożytej substan­cji. Nietolerancja pokarmowa może jednak prowa­dzić do alergii.

Niektóre rodzaje reakcji alergicznych na pożywie­nie pojawiają się natychmiast, kiedy osoba uczulo­na zacznie jeść. Tego typu wysoce alergenne potra­wy są łatwe do zidentyfikowania i wyeliminowania z diety. Trudniejsza do wykrycia jest reakcja opóź­niona. Kaszel lub uciążliwe drapanie w gardle może być sygnałem alergii na pożywienie.

Nikt nie wie, dlaczego niektóre osoby są uczulo­ne na określone substancje. Alergie bardzo często dotykają całe rodziny. Stwierdzono również, że dzie­ci, które nie byty karmione piersią, są bardziej na­rażone na ich wystąpienie. Problem ten może mieć także podłoże psychologiczne - stres i złość, w szczególności kiedy system odpornościowy nie funkcjo­nuje prawidłowo, to czynniki mogące przyczynić się do rozwoju alergii.

W ofercie CaliVita znajduje się szeroka gama naturalnych suplementów pomocnych w alergii. Polecane dawki przeznaczone są dla dorosłych.

Pierwszy krok to bezwzględnie należy oczyścić  organizm z pasożytów i grzybic.

Oczyść swój organizm z pasożytów i usuń z organizmu toksyny oraz unikaj niezdrowej żywności, a efekty nie dadzą na siebie długo czekać. Alergia jest jednym z objawów obecności pasożytów w organizmie >>>


ParaProteX oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.

Po kuracji oczyszczającej należy stosować suplementy które wzmocnią odporność organizmu  np.:

 

 



 
SKLEP CALIVITA - Natura Online | GRZYBICA | GRONKOWIEC | OCZYSZCZANIE ORGANIZMU | suplementy
Strona została opracowana na podstawie fachowego piśmiennictwa, doświadczeń i opinii klientów oraz specjalistów. Materiały umieszczone na stronie mają charakter wyłącznie informacyjny w żadnym przypadku nie zastąpią porady lekarza. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej. Oferowane suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Produkty CaliVita należą do suplementów diety, które uzupełniają normalną dietę. Powinno się dokładnie przeczytać informacje umieszczoną na polskiej etykiecie produktu, a w przypadkach pytań zasięgnąć opinii specjalisty.