TWOJE ZDROWIE JEST W TWOICH RĘKACH Email
Spis treści
TWOJE ZDROWIE JEST W TWOICH RĘKACH
Nowotwory, choroby serca i cukrzyca uśmiercą do 2015 r. 388 milionów ludzi - szacuje WHO.
Wszystkie strony

Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia obliczyli:

  • Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia obliczyli, że dziś na cukrzycę choruje 100 milionów ludzi, czyli 6 % całej populacji. Choroba ta dotyczy nie tylko ludzi otyłych, ale również niedożywionych. Do grupy ryzyka zaliczają się także wszystkie te osoby, których codzienne posiłki pozbawione są odpowiednich składników odżywczych. Coraz częściej na chorobę tę zapadają ludzie młodzi. Prawdopodobnie w 2010 roku liczba chorych na cukrzycę wzrośnie do 250 mln. Coraz, częściej naukowcy określają to schorzenie mianem epidemii XX! wieku.
  • Na świecie co 12 minut jedna kobieta umiera na raka piersi. Gdyby wcześniej zgłaszały się do lekarza, 90 % z nich udałoby się uratować. Rak piersi jest chorobą całego organizmu. Zmiany nowotworowe wykrywa się w piersi i węzłach chłonnych, ale i w innych narządach mogą istnieć mikro-przerzuty. Pewne jest to, że im większy guz, tym większe prawdopodobieństwo mikro-przerzutów. Przy guzach o średnicy 5 cm wynosi ono 80 %. Oznacza to, że szansę na wyleczenie ma zaledwie 20 % chorych. W krajach Europy Zachodniej i USA spośród kobiet, które zachorowały, 33 % umiera, w Polsce aż 50 %.
  • Co piąty człowiek na świecie cierpi z powodu chorób układu kostnego. W Polsce szacuje się, że dolegliwości związane z chorobami układu kostnego odczuwa około 4 milionów ludzi. Dotykają one najczęściej ludzi starszych. Osteoporoza, złamania kości, to najkrótsza droga do trwałego kalectwa. Nasze Ministerstwo Zdrowia przyznaje, że na endoprotezy nie ma pieniędzy, a jedna kupiona prywatnie kosztuje około 3 tysięcy złotych.
  • Co roku około 10 tysiącom Polaków amputuje się kończyny dolne z powodu martwicy wywołanej niedokrwieniem tętnic. Główną chorobą tętnic jest miażdżyca. Sprzyja jej nadwaga i palenie papierosów. Rocznie w naszym kraju rejestruje się ponad 30 tysięcy nowych osób z niedokrwieniem nóg. Ocenia się, że schorzenie to w bardzo różnym nasileniu występuje u 50-60 % dorosłych. Miażdżyca tętnic nóg najczęściej dotyka ludzi powyżej 50 roku życia. Według statystyk u 20-30% chorych z objawami miażdżycy tętnic kończyn dolnych w ciągu 5 lat choroby dochodzi do zawału serca lub udaru mózgu. W 30 % wypadków kończy się to śmiercią.
  • Mniej więcej co piąty Polak powyżej 40 roku życia cierpi na nadciśnienie tętnicze. Choroba ta może prowadzić do udaru mózgu, zawału serca, schorzeń krążenia, przedwczesnej śmierci - twierdzi prof. Andrzej Rynkiewicz, kierownik l Kliniki Chorób Serca AM w Gdańsku.
  • Jedną z bardzo groźnych i wciąż tajemniczych chorób naszego stulecia jest Choroba Parkinsona. Atakuje głównie ludzi po 50-tym roku życia. Statystyki wskazują, że choruje na nią 1-2 % całej populacji. Choroba polega na zaniku komórek barwnikowych w mózgu. Są to zmiany nieodwracalne. Przyczyny choroby wciąż nie są znane. Wiadomo natomiast, że jedną z nich mogą być substancje toksyczne.
  • Od lat 80-tych w całej Europie wzrosła liczba ludzi cierpiących na alergię. Wykrywalność alergii w Polsce sięga zaledwie 30 %. Około 10% dzieci, głównie do 3-go roku życia oraz około 3 % dorosłych cierpi na alergię pokarmową.
  • Badania przeprowadzone w latach 1984-1987 przez Światową Organi­zację Zdrowia w ponad 200 krajach umieściły Polskę wśród 15 państw o najwyższym wskaźniku zachorowalności na próchnicę. Ma ją co drugi czterdziestolatek oraz 98 % dzieci i młodzieży. Jedną z przyczyn próchnicy jest nieodpowiednie odżywianie: spożywanie szybko fermentujących węglowodanów, zwłaszcza cukrów i oczyszczonej mąki. Dr Mark Herzberg z Uniwersytetu Minnesota uważa, że obecność w jamie ustnej jednego z paciorkowców dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału serca. Drobnoustroje sprzyjają także udarom mózgu, cukrzycy, reumatyzmowi. Powodują bóle głowy, mięśni, stawów, bezsenność i depresję.
  • Energiczna, miła kobieta z dnia na dzień zaczyna zrzędzić, płakać z byle powodu, źle się czuje, na nic nie ma ochoty. Do niedawna aktywny mężczyzna ma kłopoty z koncentracją, źle sypia, traci chęć na seks. Ponad 10 milionów Polek i Polaków cierpi na dolegliwości okresu przekwitania. Ratunkiem dla ich zdrowia i samopoczucia jest odpowiednia terapia, która kobietom pozwoli łagodnie przejść przez menopauzę, a mężczyznom przetrwać andropauzę.

 

Nasze zdrowie związane jest z jakością odżywiania, jego różnorodnością, a w rezultacie z prawidłową przemianą materii. Współczesne odżywianie nie zawiera wystarczających dla funkcjonowania człowieka ilości witamin i mikroelementów.





 

Nowotwory, choroby serca i cukrzyca uśmiercą do 2015 r. 388 milionów ludzi - szacuje WHO.


W nowoczesnym świecie, brakuje nam - może bardziej niż kiedykolwiek przedtem - czegoś istotnego, niezbędnego do życia. Brak tego "czegoś" objawia się coraz większą ilością chorób, zwanych cywilizacyjnymi : to m.in. nowotwory, nadciśnienie , otyłość, cukrzyca, alergia, miażdżyca, zaburzenia metabolizmu, osteoporoza, gronkowiec...


Nie jesteśmy wobec tych problemów bezbronni. Możemy im zapobiegać przez aktywność fizyczną, odpowiednią dietę, relaks, oraz przyjmowanie suplementów oczyszczających, wzmacniających i uodparniających nasz organizm. Wśród tych suplementów niezwykle ważne miejsce zajmują rośliny lecznicze. Te często nie doceniane dary natury nie tylko pozwalają zachować zdrowie, ale także powrócić do pełni sił po chorobie oraz odzyskać zachwianą równowagę organizmu.

Zaczęliśmy jeść potrawy nowe, ładne, kolorowe, sztuczne, ale mniej zdrowe. W efekcie z braku potrzebnego surowca, energii i nadmiaru toksyn, nasze komórki przestają prawidłowo funkcjonować.

Pojawia się złe samopoczucie, zmęczenie, bóle głowy, nerwowość, bezsenność, itp. W takiej sytuacji, chcąc sobie pomóc najczęściej przyjmujemy różne medykamenty ( np. tabletki nasenne, uspakajające, przeciwbólowe, itp.) Wydaje nam się, że nowoczesne leki mogą nas coraz dłużej utrzymać przy życiu. Jednak dzięki tabletkom nie jesteśmy zdrowsi. Z farmakoterapią często są związane niepożądane efekty uboczne. Z jednej strony stosowane środki chemiczne stanowią potężne obciążenie dla organizmu, a z drugiej ich oddziaływanie jest mało selektywne. W rezultacie, mimo chwilowego polepszenia samopoczucia, główna przyczyna problemów zdrowotnych, którą jest niewłaściwe odżywianie, nie zostaje rozwiązana. Zaburzenie stanu homeostazy odczuwa nie tylko nasze ciało, ale i umysł. Odżywiając się niewłaściwie, wcześniej czy później zaczynamy chorować.

W krajach uprzemysłowionych 75 % dorosłych cierpi co najmniej na jedną chorobę przewlekłą. Choroby kości, stawów, nadciśnienie, miażdżyca, alergia, pasożyty, gronkowiec, grzybica, otyłość, choroby psychiczne to tylko niektóre z nich. Co czwarte dziecko ma nerwicę lub wady postawy, choruje na alergię, choroby górnych dróg oddechowych czy przewodu pokarmowego.

Tak gwałtowny rozwój chorób cywilizacyjnych doprowadził w ostatnim dwudziestoleciu do zwiększenia tempa badań nad układem odpornościowym......Każdy żywy organizm zbudowany jest z komórek. Przeciętnie człowiek ma ich około 80-100 bilionów. Od prawidłowej pracy tych najmniejszych "żywych cegiełek" zależy nasze zdrowie.

Spożywając posiłki bardzo rzadko myślimy o tym, że nawet najmniejszy kęs pożywienia ma wpływ na ogólny stan naszego organizmu. Skalę problemu widać, gdy uzmysłowimy sobie, że do 70 roku życia przeciętnie zjadamy od 30 do 70 ton pożywienia, dodatkowo wypijamy 70 000 litrów wody, a nasze płuca filtrują ok. 800 000 metrów sześciennych powietrza.

Już w latach sześćdziesiątych prof. Julian Aleksandrowicz podkreślał, że informacja genetyczna w kodzie DNA jest taka sama, jak przed tysiącami lat, natomiast dostarczony z pożywieniem budulec nie odpowiada zakodowanym parametrom. Oznacza to, że organizm ludzki buduje się i regeneruje ze znacznie gorszego budulca niż dawniej. To tak, jakbyśmy stawiali gmach według wspaniałego planu architekta, ale zamiast granitu do budowy wykorzystywalibyśmy piaskowiec lub glinę. Gmach z zewnątrz będzie podobny, ale znacznie szybciej niszczeje.....

W 1985 roku Komisja ds. Żywienia przy WHO ustaliła dla krajów wysoko rozwiniętych przeciętne normy żywieniowe, ale już w 1991 r. Okazało się, że w żywności m.in. z powodu coraz doskonalszego przetwarzania produktów spożywczych, brakuje ok. 40% mikro i makroelementów oraz błonnika..... Rocznie zjadamy z pożywieniem 4-7 kg różnego rodzaju toksyn. Tak duża ilość chemikaliów nie może być obojętna dla organizmu - często efektem są wysypki, ataki astmy, stany zapalne żołądka, zła praca jelit, nadpobudliwość, bezsenność, zaburzenia ciśnienia itd."

Dr nauk biologii Grażyna Pająk

naturoterapeuta, żywieniowiec

 

"Dziś zadbaj o swoje zdrowie, byś nie musiał o nim marzyć, gdy będziesz w niemocy". Pliniusz Starszy

 

Poświęć trochę swojego czasu i zacznij czytać kolejne rozdziały serwisu, w których omawiam najczęstsze problemy zdrowotne człowieka. Poznaj sposoby na uniknięcie wielu chorób i niedomagań przez zastosowanie najwyższej światowej klasy suplementów CaliVita, które stosowane wg. dawek podanych na opakowaniu przez CaliVita mogą zdecydowanie przyczynić się do poprawy Twojego stanu zdrowia, a wówczas będzie to już Twój pierwszy milowy krok ku pełnej radości ZDROWEGO ŻYCIA. Po zastosowaniu dawek 2-3 razy silniejszych działają jak leki nie powodując przy tym skutków ubocznych. Produkty te pomogą tak w czasie gdy czujesz, że jesteś jeszcze zdrowy, jak i w okresie gdy należy wspomóc organizm w walce z chorobą.

 

 
SKLEP CALIVITA - Natura Online | GRZYBICA | GRONKOWIEC | OCZYSZCZANIE ORGANIZMU | suplementy
Strona została opracowana na podstawie fachowego piśmiennictwa, doświadczeń i opinii klientów oraz specjalistów. Materiały umieszczone na stronie mają charakter wyłącznie informacyjny w żadnym przypadku nie zastąpią porady lekarza. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej. Oferowane suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Produkty CaliVita należą do suplementów diety, które uzupełniają normalną dietę. Powinno się dokładnie przeczytać informacje umieszczoną na polskiej etykiecie produktu, a w przypadkach pytań zasięgnąć opinii specjalisty.