GRUPA KRWI 0 - WSKAZÓWKI DIETETYCZNE, JAK CHRONIĆ SIE PRZED CHOROBAMI Email

grupa 0Grupa 0

  • Myśliwy
  • silny
  • polegający na sobie
  • przywódca


"Myśliwy" wykazuje szczególną skłonność chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy, do zaburzenia krzepnięcia krwi. Często męczy go zgaga, wrzody trawienne i najczęściej właśnie w tej grupie spotyka się problemy z wypróżnieniami i nowotworem jelita grubego. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy ma tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie, a co za tym idzie nadwagi i zmęczenia. Jednakże, aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania niewłaściwego pożywienia ludzie z grupą krwi "O" powinni zabezpieczać swoje zdrowie używając odpowiednio opracowanych suplementów dla swojej grupy. Jedyny w swoim rodzaju, pierwszy na świecie produkt VITAL 0, to znakomita pomoc dla Vital 0 - CaliVita - suplement diety dla osób z grupą krwi 0osób z tą grupą krwi.


Vital 0 - CaliVita - suplement diety dla grupy krwi 0

Produkty spożywcze sprzyjające utracie wagi:

  • Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
  • Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
  • Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
  • Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
  • Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
  • Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

Produkty spożywcze powodujące przyrost wagi:

  • Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,
  • Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,
  • Fasola nerkowata (kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii,
  • Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii,
  • Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy,
  • Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy,
  • Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy,
  • Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy,
  • Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.

Zestaw produktów, które należy spożywać lub unikać:

Mięsa i drób

  • Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
  • Niewskazane: bekon, gęsi, szynka, wieprzowina.

Owoce morza

  • Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
  • Niewskazane: barakudy, kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledź marynowany.

Jaja i nabiał

  • Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe.
  • Niewskazane: chude lub 2% mleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleko, lody, maślanka, pełne mleko, serwatka, wszystkie pozostałe odmiany sera.
Oleje i tłuszcze
  • Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
  • Niewskazane: olej bawełniany, olej z kukurydzy.

Orzechy i pestki

  • Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
  • Niewskazane: mak, masło z orzechów ziemnych, orzech brazylijski, orzech litchi, orzech nerkowca, pistacjowe, ziemne.

Fasole i inne rośliny strączkowe

  • Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
  • Niewskazane: fasola copper, navy, nerkowata, tamaryndowa, soczewica amerykańska, czerwona, zielona.

Zboża

  • Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
  • Niewskazane: kiełki pszenicy, mąka z owsa, mąka zbożowa, otręby z owsa lub z pszenicy, płatki familia, kukurydziane, siedem-zbóż, grape nut, pszenica, skrobia.

Chleb i grzanki

  • Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.
  • Niewskazane: angielskie grzanki, bułki z otrębami owsa, chleb z kiełków pszenicy, chleb wieloziarnisty, grzanki, grzanki kukurydziane, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, pieczywo z mąki macowej, pieczywo z otrębów pszenicy, pieczywo pszenne, pumpernikiel, wysokoproteinowy chleb.

Ziarna i makarony

  • Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
  • Niewskazane: biała mąka pszenna, makaron grysikowy, soba, ze szpinaku, mąka couscous, glutenowa, graham, z kiełków pszenicy, z owsa, wszystkie pszenne mąki.

Warzywa

  • Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
  • Niewskazane: awokado, bakłażan, biała kapusta, biała kukurydza, białe ziemniaki, brukselka, chińska kapusta, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czarne oliwki, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, pieczarki, żółta kukurydza.

Owoce

  • Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
  • Niewskazane: figi rajskie, jeżyny, mandarynki, melon, melon miodunki, orzech kokosowy, pomarańcze, rabarbar, truskawki.

Soki i napoje

  • Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
  • Niewskazane: sok z jabłek, sok z kapusty, napoje i sok pomarańczowy.

Przyprawy

  • Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
  • Niewskazane: cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet balsamowy, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, skrobia kukurydziana, syrop kukurydziany, wanilia.

Herbatki ziołowe

  • Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
  • Niewskazane: aloesu, czerwona koniczyna, dziurawiec, gorzknik kanadyjski, goryczka, liści truskawki, lucerna, łopiana, podbiał, rabarbar, senes, szczaw, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy.

Używki

  • Wskazane: woda seltzera, woda sodowa
  • Niewskazane: coca-cola, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbata regularna, kawa bezkofeinowa, likier destylowany, napoje gazowane.

Inne przyprawy

  • Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
  • Niewskazane: ketchup, marynowany kopr, marynaty koszerny, marynaty kwaśne, marynaty słodkie, przyprawy smakowe.

Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego. Jej zaletą jest silny układ odpornościowy, niszczący zarówno to, co dla organizmu jest dobre, jak i to co jest złe. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy zjada się chude, dobre mięso, drób i ryby. Osoby z tą grupą krwi powinny unikać pokarmów mlecznych i zbożowych. Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata. Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Oznakami niedoczynności tarczycy jest przyrost wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, odczuwanie zmęczenia a nawet zanik mięśni.
 

Wskazówki dla "zerówki"


Źródło: "Zielony Rynek" nr 16/2003

       Jak już mieliście Państwo okazję dowiedzieć się z tekstu zamieszczonego w poprzednim numerze ZR, system zgodności z grupami krwi to nie tylko dieta, to po prostu sposób na lepsze życie.
       W niniejszym artykule zajmę się pierwszą z grup, czyli tą, która wykształciła się najwcześniej i posiada ją największa część populacji ludzkiej. Otóż "zerówki" ze względu na pewne specyficzne cechy swojego organizmu (m.in. wzmożone wydzielanie kwasów żołądkowych, niski poziom enzymu rozkładającego hormon stresu, nadreaktywny układ immunologiczny, niskie stężenie czynników odpowiedzialnych za procesy krzepnięcia, wytwarzanie zbyt małej ilości jodu, niemożność właściwego metabolizmu nabiału i węglowodanów) mają skłonności do zapadania na dość typowe schorzenia. I tak, charakterystyczne dla nich choroby to przede wszystkim:

  • wszelkiego typu alergie, zwłaszcza katar sienny i astma,
  • nadkwasota i wrzody trawienne żołądka i dwunastnicy,
  • podatność na infekcje bakterią Helicobacter pylori,
  • choroby stawów, stany zapalne jelita grubego,
  • problemy z krzepnięciem krwi,
  • niedoczynność tarczycy,
  • tzw. syndrom X (czyli nadwaga, podwyższony poziom trójglicerydów, zwiększona oporność na insulinę) prowadzący do chorób serca,
  • syndrom chronicznego zmęczenia,
  • a także dość częste stany agresji.

 

Jak widać chorób nękających ludzi z grupą "0" jest całkiem sporo.
      

Na szczęście istnieją już bardzo precyzyjne wskazówki dietetyczne, zarówno dla tych, którzy są jeszcze w doskonałej kondycji psychiczno - fizycznej i pragną zachować zdrowie przez długie lata, jaki dla tych, którzy od dawna zmagają się z ciężkimi chronicznymi schorzeniami, uważanymi jak dotąd za nieuleczalne. Wykluczenie bądź wprowadzenie do diety pewnych składników (wskazówki poniżej) ma swoje uzasadnieni w związku z występowaniem słabych stron organizmu z daną grupą krwi, jak i omawianą w poprzednim numerze ZR tzw. teorią lektynową.
       Jeśli chodzi o rys osobowościowy osób z grupą "0", są one często nadmiernie emocjonalne, nieobce są im zmiany nastrojów (popadanie na przemian w euforię, przygnębienie, depresję). Charakteryzuje je także tendencja do unikania monotonii, prowadzona niekiedy do podejmowania nie uzasadnionego ryzyka (!!!). Z tego też powodu niestabilna emocjonalnie "zerówka", aby uniknąć impulsywnych, nieprzemyślanych działań, powinna stawiać sobie konkretne cele zarówno długo- jak i krótkoterminowe, a w przypadku pojawienia się uczucia niepokoju wykonywać określone ćwiczenia bądź jakąkolwiek czynność wymagającą pewnego wysiłku fizycznego (np. sprzątanie) powodującą obniżenie hormonu stresu do prawidłowego poziomu. Przedstawiciele tej grupy to jednostki ekstrawertyczne, wykazujące duże zdolności przywódcze. Słynne "zerówki" to królowa Elżbieta II, jej syn książę Karol, Michaił Gorbaczow, Ronald Reagan i... Al. Capone.
Zalecenia dietetyczne w największym skrócie:

  • absolutne !!! wykluczenie z diety pszenicy, kukurydzy, nabiału (również jogurtów), ziemniaków, wieprzowiny,
  • rezygnacja z wszelkiego rodzaju marynat, kawy i czarnej herbaty,
  • niekorzystnie działają też: kalafior, kapusta, mandarynki, pomarańcze, truskawki, oleje inne niż lniany i oliwa z oliwek,


Wysoce wskazane jest wprowadzenie do diety pewnej ilości ryb (najlepiej nie tych hodowlanych, ale z zimnych mórz) i owoców morza, wołowiny, baraniny oraz żywności zawierającej możliwie duże ilości witamin z grupy B, a także mineralnej wody gazowanej, pietruszki, orzechów włoskich, brokułów, śliwek w każdej postaci oraz cebuli i czosnku.

 



 
SKLEP CALIVITA - Natura Online | GRZYBICA | GRONKOWIEC | OCZYSZCZANIE ORGANIZMU | suplementy
Strona została opracowana na podstawie fachowego piśmiennictwa, doświadczeń i opinii klientów oraz specjalistów. Materiały umieszczone na stronie mają charakter wyłącznie informacyjny w żadnym przypadku nie zastąpią porady lekarza. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej. Oferowane suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Produkty CaliVita należą do suplementów diety, które uzupełniają normalną dietę. Powinno się dokładnie przeczytać informacje umieszczoną na polskiej etykiecie produktu, a w przypadkach pytań zasięgnąć opinii specjalisty.