Jak rozkładać objętość posiłków w ciągu dnia?

Jak rozłożyć objętość posiłków w ciągu dnia, aby było zdrowo? W pracy Time-restricted eating and circadian rhythms, którą opublikowano w „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, czyli cenionym czasopiśmie akademickim, naukowcy piszą: U ludzi tolerancja glukozy, obwodowa wrażliwość na insulinę, reaktywność komórek trzustki, efekt termiczny pożywienia i utlenianie kwasów tłuszczowych w mięśniach wydają sięCzytaj więcej ⟶

Jak tabletki na ból głowy wywołują ból głowy

Nadużywanie leków przeciwbólowych jest niebezpieczne. Polska zajmuje 1 miejsce w Europie pod względem wysokości stosowania leków przeciwbólowych. Około 40% osób sięgających po leki przeciwbólowe, sięga po nie mając już tylko łagodne objawy bólowe. Niestety, tak wysokie spożycie leków przeciwbólowych odciska piętno na zdrowiu, mało kto zdaje sobie sprawę z konsekwencji stosowania nadmiernych ilości tego typuCzytaj więcej ⟶

Antybiotyki – co musisz wiedzieć, jeśli je już stosujesz

Stosowanie antybiotyków to nieraz konieczność. Oto co trzeba wiedzieć, gdy je musimy już stosować. Gdy dopadnie nas infekcja bakteryjna, wtedy nieraz nie ma innej możliwości, jak sięgnąć po odpowiednio dobrane antybiotyki. W każdym razie, antybiotykoterapia ma nie tylko korzyści, ma też działania niepożądane. Przede wszystkim, antybiotyki niszczą zwykle zarówno bakterie chorobotwórcze, jak też wiele szczepówCzytaj więcej ⟶

Stop cukrzycy – produkty obniżające cukier

7 produktów obniżających cukier Skupiając się na zapobieganiu cukrzycy, w istocie zapobiegamy wielu komplikacjom zdrowotnym. A to dlatego, że cukrzyca typu 2 stanowi ogromne obciążenie dla organizmu, gdyż osłabia funkcje odpornościowe, skutkuje chorobą nerek, uszkodzeniem układu nerwowego, a gdyby tego było mało, to zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu, czy zakrzepicy. W związku z tym,Czytaj więcej ⟶

Lodówka źródłem szkodliwych mikrobów

Jak bezpiecznie przetrzymywać jedzenie w lodówce? Kiedy ostatnio myłeś lodówkę? Pytam poważnie. Piszący te słowa myje lodówkę co tydzień. Już tłumaczę dlaczego. Jak wiadomo lodówka nie jest miejscem sterylnym, w którym nie ma żadnych drobnoustrojów (bakterii, grzybów, pleśni). W warunkach chłodniczych mogą rozwijać się niektóre gatunki bakterii. Idealnym ich miejscem do bytowania są resztki żywnościCzytaj więcej ⟶

Post przerywany, jak go dobrze zrobić?

Prosty sposób na post przerywany Co daje post przerywany? Po przeglądzie literatury, w tym z czasopisma „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, czyli jednego z najbardziej uznanych na świecie czasopism, można powiedzieć, że post przerywany: wspomaga proces odchudzania przy nadwadze i otyłości; poprawia jakość snu i zdolność organizmu do wypoczęcia; reguluje ciśnienie tętnicze krwi;Czytaj więcej ⟶

Wykonaj test HPV i zapobiegaj rakowi szyjki

Wczesna prewencja raka szyjki macicy. Czy wiesz, że wirus HPV jest przyczyną ponad 97% przypadków raka szyjki macicy? HPV to najczęściej występujący wirus, przenoszony drogą płciową, który często nie daje żadnych objawów. Uważasz, że wykonujesz badania cytologiczne i to wystarczy? To że nie jesteś aktywna seksualnie, nie oznacza nie ma potrzeby, by wykonać test naCzytaj więcej ⟶

Test DNA – klucz do zrozumienia swojego zdrowia

Poznaj zagrożenia zapisane w Twoich genach Wiedza o stanie zdrowia i predyspozycjach do zachorowania na różne choroby to z pewnością ogromne ułatwienie w codziennym życiu. Aby zaplanować zdrowsze, lepszej jakości życie, możemy teraz zidentyfikować nasze genetyczne informacje wcześniej i zrozumieć predyspozycje zapisane w naszych genach. Pozwoli to nam planować nasze działania i minimalizować negatywne wpływy.Czytaj więcej ⟶

Jod – w jakich produktach go znajdziemy?

Wody lecznicze, ser mozzarella i inne ciekawe źródła jodu Przede wszystkim w wodach leczniczych, które pije się właśnie z uwagi na jod, a niekoniecznie inne składniki jak np. magnez którego obecnie mamy dość w diecie. Podobnie inne składniki. Dobierając wodę leczniczą dla siebie, kieruj się zawartością jodu, gdyż najtrudniej pozyskiwać go z dietą tak, abyCzytaj więcej ⟶

Nasiona ostropestu – czy pomogą wątrobie?

Nasiona ostropestu pobudzają regenerację i tworzenie nowych komórek wątroby Ostropest ma kolczaste, biało siatkowate liście i purpurowe kwiaty. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. U nas rośnie zdziczała w ogrodach i przychaciach. Co najważniejsze: ma właściwości lecznicze. Czyli ostropest plamisty Zacznę od tego, że w domu zawsze warto mieć pod ręką różne orzechy, nasiona, pestki, by włączaćCzytaj więcej ⟶

Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód jest dobrym „nośnikiem” ziół Pierw słowo o tym, że wszelkie miody to w dużej mierze cukry proste: fruktoza i glukoza. Dlatego, mimo iż miody mają właściwości prozdrowotne, nie są produktami, które należy zjadać w dużych ilościach. Na jedzenie miodu z beczułki, bez limitu zezwolenie ma tylko Kubuś Puchatek. Diabetolodzy polecają do dwóch łyżeczek dziennieCzytaj więcej ⟶

Żywność bez toksyn takich jak bakterie, pleśnie, grzyby

Bakterie, pleśnie, grzyby – co robić, by jedzenie nie było ich źródłem Kupić jedzenie, zjeść jedzenie. Niestety, to nie takie proste. Jako konsumenci oczekujemy od producentów żywności bezpiecznego jedzenia. Że nie będzie stanowiło zagrożenia mikrobiologicznego. Owszem, producenci zobligowani są robić wszystko, aby żywność nie była źródłem zagrożenia dla zdrowia. Dopilnowują oni swojej działki w tejCzytaj więcej ⟶

Witamina A – najlepsza na odporność

Nowotwór to problem w dużej mierze naszej odporności A ściślej, źle funkcjonującego układu odpornościowego. Jak więc poprawić jego działanie, by zmniejszyć ryzyko raka? Od strony żywieniowej – zadbać o witaminę A. Dla odporności jest ona jedną z ważniejszych witamin, znacznie ważniejsza niż na przykład witamina C. Witamina A pełni niezmiernie ważną funkcję w tak zwanymCzytaj więcej ⟶

Luteina, zalety gdy jemy ją wczesną wiosną

Dlaczego luteina nabiera znaczenia już w marcu? Wilgoć przedwiośnia, jaka przelewa się w powietrzu, sprawia, że wychodzimy z domów. Coraz chętniej przebywamy na słońcu. I właśnie dlatego luteina nabiera na znaczeniu. Promieniowanie słoneczne, przy wielu korzyściach, jakie z niego płyną dla zdrowia, potrafi działać szkodliwie na oczy. Mówiąc ściślej światło słoneczne (promieniowanie ultrafioletowe), docierając doCzytaj więcej ⟶