Meal Time - ENZYMY ROŚLINNE WSPOMAGAJĄCE TRAWIENIE, ZGAGA, NIESTRAWNOŚĆ, WZDĘCIA Email

Meal Time - CaliVita - enzymy tawienne, papaja, zgaga, zaburzenia trawienia, refluksNA PRZEKÓR NIESTRAWNOŚCI - ENZYMY ROŚLINNE - Z PAPAI

W społeczeństwie cywilizowanym niedobory enzymów trawiennych stają się problemem numer jeden.

Wystarczy by zabrakło tylko jednego enzymu by przerwać łańcuch przemian biochemicznych, przejawiając się uczuleniami, anemią oraz innymi problemami zdrowotnymi.

Najważniejszym z enzymów trawiennych jest papaina, nazywana roślinną pepsyną, ponieważ wykazuje właściwości podobne do pepsyny znajdującej się w soku żołądkowym.

Meal Time zawiera enzymy papai wspomagające trawienie białek. Produkt dostępny w postaci tabletek do żucia.
 

Powszechnie wiadomo, że ludzie młodzi trawią posiłki lepiej niż osoby starsze. Nic dziwnego, ponieważ procesowi starzenia towarzyszy, oprócz wielu innych objawów, zmniejszona wydolność procesów trawienia.

Bez enzymów trawiennych nasz organizm nie byłby w stanie strawić i wykorzystać pożywienia. To dzięki nim dobrze przyswajamy wszystkie znajdujące się w pokarmie składniki odżywcze, potrzebne do sprawnego działania naszego organizmu.

 

 

 
1 tabletka zawiera
  • Enzymy papai 250 mg 

Sposób użycia: 1-2 tabetki dziennie po posiłkiu lub według zaleceń.

Enzymy wspomagające trawienie


Ponieważ każdy enzym bierze udział w przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, jeden enzym nie może zastąpić drugiego. Jeśli któregoś enzymu jest mniej niż potrzeba, może to doprowadzić nie tylko do zaburzeń trawienia (wzdęcia, gazy, nieregularny stolec), ale prędzej czy później także do stanów chorobowych.

Przyczyn tego zjawiska jest wiele:

  • zmniejszona zdolność do żucia,
  • wyczerpanie
  • stan zapalny gruczołów produkujących enzymy.

Niedobory enzymów trawiennych w starszym wieku mogą być przyczyną często występujących  nieprzyjemnych objawów, a z czasem mogą doprowadzić do poważnych chorób.

W początkowym okresie pojawiają się:

  • częste wzdęcia, świadczące o nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym
  • kolejnym objawem jest biegunka
  • lub zaparcia.

Przewlekłe utrzymywanie się tego stanu powoduje:

  • upośledza wchłanianie składników pokarmowych i w konsekwencji może doprowadzić do utraty masy ciała,
  •  osłabienia,
  • złego samopoczucia,
  • osłabienia systemu immunologicznego.
Oczywiście, zaburzenia trawienia nie są tylko problemem osób starszych. Mogą pojawić się w każdym okresie życia, spowodowane predyspozycjami osobniczymi.

Trawienie, jako część procesu metabolicznego, odgrywa podwójną rolę. Z jednej strony, rozkłada złożone substancje pokarmowe: węglowodany, tłuszcze i białka do związków prostych, aby w ten sposób mogły zostać wchłonięte i następnie wykorzystane do rozwoju organizmu oraz produkcji energii. Z drugiej strony, będąc częścią systemu obrony, z pomocą kwasu solnego zabija zarazki i jednocześnie, uniemożliwiając wchłanianie cząsteczek charakterystycznych dla dostarczanych z pożywieniem roślin lub zwierząt, zapobiega reakcjom alergicznym.

Uzupełnianie enzymów w postaci suplementacji często jest bardzo pożądane i może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego. Enzymy używane w medycynie są najczęściej pochodzenia zwierzęcego. U niektórych pacjentów preparaty te budzą wstręt, u innych natomiast mogą wystąpić niepożądane działania uboczne. Wyjściem z tej sytuacji jest używanie produktów, które są oparte wyłącznie na substancjach pochodzenia roślinnego i umożliwiają trawienie wszystkich rodzajów żywności- nawet tych substancji, które organizm ludzki sam nie potrafi strawić. Takim związkiem jest np. celuloza, która wchodzi w skład ściany komórki roślinnej. Jeżeli jedzenie jest niewłaściwie przeżuwane, obecność tej substancji może wywoływać nieprzyjemne wzdęcia.

Papaja zawiera liczne enzymy trawienne z których najważniejsza jest papaina, często nazywana roślinną pepsyną. Indianie z rejonu Morza Karaibskiego już przed stuleciami zauważyli, że mięso owinięte wielkimi liśćmi papai szybko mięknie. Materiałem podstawowym większości dziś używanych przypraw kuchennych zmiękczających mięso jest właśnie wyciąg z papai. Nic dziwnego – główne działanie papai to wstępny proces trawienia mięsa (tj. zmiękczanie go jeszcze przed strawieniem w żołądku).

W lecznictwie ludowym papaja już od dawna używana jest przy schorzeniach żołądka oraz do zwalczania pasożytów jelit.

Papaja może być szczególnie pomocna dla chorych cierpiących na dolegliwości stawów, którzy w ramach terapii dostają duże ilości aspiryny oraz dla chorych, którzy z powodu chorób zapalnych muszą zażywać sterydy (preparaty hormonalne).

W nowoczesnych preparatach znajduje się zespół enzymów, które są produkowane przez grzyb Aspergillus oryzae. Ich za kres działania jest bardzo szeroki, działają na substancje zarówno w kwaśnym, jak i zasadowym środowisku (pH=3.0-8.0). Technicznie rzecz ujmując: w przewodzie pokarmowym wykazują aktywność proteazy, amylazy, laktazy, lipazy, celulazy, pektynazy, fosfatazy i nukleazy.

Ułatwiają trawienie nie tylko żywności pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. Stosując ten preparat można zapobiegać lub przynieść ulgę w większości zaburzeń trawienia.

UWAGA!

  • Spożywanie papai i surowego ananasa nie jest zalecane osobom z chorobą wrzodową.

>>> Meal Time - ZAMÓWIENIE <<<

 
 


 
SKLEP CALIVITA - Natura Online | GRZYBICA | GRONKOWIEC | OCZYSZCZANIE ORGANIZMU | suplementy
Strona została opracowana na podstawie fachowego piśmiennictwa, doświadczeń i opinii klientów oraz specjalistów. Materiały umieszczone na stronie mają charakter wyłącznie informacyjny w żadnym przypadku nie zastąpią porady lekarza. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej. Oferowane suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Produkty CaliVita należą do suplementów diety, które uzupełniają normalną dietę. Powinno się dokładnie przeczytać informacje umieszczoną na polskiej etykiecie produktu, a w przypadkach pytań zasięgnąć opinii specjalisty.