Antybiotyki – co musisz wiedzieć, jeśli je już stosujesz

Stosowanie antybiotyków to nieraz konieczność.

Oto co trzeba wiedzieć, gdy je musimy już stosować. Gdy dopadnie nas infekcja bakteryjna, wtedy nieraz nie ma innej możliwości, jak sięgnąć po odpowiednio dobrane antybiotyki. W każdym razie, antybiotykoterapia ma nie tylko korzyści, ma też działania niepożądane.

Przede wszystkim, antybiotyki niszczą zwykle zarówno bakterie chorobotwórcze, jak też wiele szczepów bakterii o dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie. I trzeba je odbudować. Ponadto w trakcie lub tuż po przyjmowaniu antybiotyków mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, np. w postaci biegunki. Pewnym szkodliwym zmianom towarzyszącym antybiotykoterapii można (a nawet trzeba) przeciwdziałać.

Szczególnie ważne jest stosowanie probiotyków

Jeśli chodzi o zalecenia dietetyczne, to pierwsza zasada brzmi:

tak w trakcie, jak i po antybiotykoterapii, wskazuje się, żeby przyjmować probiotyki, które pomogą zapobiec powikłaniom poantybiotykowym (np. biegunce) i wspomogą odbudowę naturalnego mikrobiomu jelit.

Według danych literaturowych, w trakcie brania antybiotyków szczególnie pomocne mogą być:

Po zakończonej antybiotykoterapii, warto sięgnąć po preparaty wieloskładnikowe z wieloma szczepami bakterii, w tym:

  • Bifidobacterium lactis BI-04,
  • Bifidobacterium lactis Bi-07,
  • Lactobacillus acidophilus CL1285,
  • Lactobacillus acidophilus NCFM,
  • Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37,
  • Lactobacillus casei DN-114.

Probiotyki wieloskładnikowe dobrze jest przyjmować przez minimum 2 tygodnie od zakończenia antybiotykoterapii. Niektóre pokarmy także zawierają dobroczynne mikroorganizmy, niemniej u osób stosujących antybiotyki są one niewystarczające i wykazują słabsze działanie niż gotowe preparaty z probiotykami.

Oto inne preparaty, które mogą być przydatne, żeby zregenerować jelita i szybciej wrócić do zdrowia:

  • maślan sodu (dostarcza on energii odbudowującym się komórkom nabłonka jelit),
  • laktoferyna (po przebytym zakażeniu pobudza aktywność komórek układu odpornościowego i wspomaga regenerację nabłonka jelitowego).

Dobrze jest też wspomóc się naturalnymi pokarmami.

W odbudowie mikrobiomu jelit sprawdzą się pokarmy zawierające korzystne bakterie, jak i substancje, które wspomagają ich wzrost. Oto co warto włączyć do jadłospisu:

  • kiszonki (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona),
  • fermentowane przetwory mleczne (np. kefir, maślanka),
  • cebula,
  • czosnek,
  • por,
  • świeże sezonowe owoce (np. banany) i pozostałe warzywa,
  • kwas chlebowy.

Podsumowanie

Podsumowując, stosowanie antybiotyków ma swoje wady i zalety. Chociaż antybiotyki są niezbędne w leczeniu niektórych chorób bakteryjnych, to jednak ich nadużywanie prowadzi do oporności na antybiotyki, zaburzenia równowagi mikroflory i skutków ubocznych. W celu zapobiegania nadużywaniu antybiotyków i zapobieganiu rozwojowi oporności na antybiotyki, zaleca się stosowanie antybiotyków tylko wtedy, gdy są one niezbędne. W trakcie i po zakończeniu kuracji antybiotykami, należy koniecznie przyjmować probiotyki, na początku bakterie i drożdże, a później po kuracji przez co najmniej 2 tygodnie preparaty wieloskładnikowe z wieloma szczepami bakterii. Warto wspomagać się również naturalnymi pokarmami zawierającymi korzystne bakterie i substancje.

Udostępnij dalej