Idzie wiosna, więc pełną parą idą przygotowania do obstawienia spiżarnianych regałów. A jeśli spiżarnia, to burak i przetwory z niego. Stąd właśnie dziś zachęcimy Państwa do tego produktu, tym bardziej, że ma potwierdzone działanie lecznicze.
Burak to cenne źródło ważnych substancji ważnych dla zdrowia
Przede wszystkim to największe pokarmowe źródło betainy, która pomocna jest w zapobieganiu i/lub leczeniu hiperhomocysteinemii i niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Burak dostarcza też manganu. 1 burak o wadze 82 g pokrywa w około 1/6 dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan. Nasz organizm wykorzystuje mangan do wytwarzania energii i ochrony komórek przed uszkodzeniem. Mangan jest też niezbędny do budowy kości, rozmnażania, krzepnięcia krwi i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Burak dostarcza także potasu. 1 burak to 266 mg potasu, a zatem stanowi on ważne źródło tego niedoborowego składnika. Burak to jedno z najlepszych źródeł folianów. 1 sztuka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 25-50%. Witamina ta ma korzystny wpływ na układ krążenia, a także układ nerwowy.
Dlatego jedząc buraki możemy oczekiwać korzyści zdrowotnych:
☛ obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi – buraki zaliczam do ścisłej czołówki produktów, które warto, aby do swojej diety włączyły osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze;
☛ wzmocnienie układu krążenia – związki obecne w burakach zmniejszają sztywność naszych naczyń krwionośnych i tym samym poprawiają przepływ krwi;
☛ obniżają poziom homocysteiny – dostarczanie naszemu organizmowi dużych ilości betainy, która naturalnie znajduje się w burakach może spowodować obniżenie stężenia homocysteiny we krwi o średnio 5-20%;
☛ chronią przed utlenianiem się cholesterolu – cholesterol sam w sobie nie jest szkodliwy, ale jego utleniona forma już tak. Utlenione cząsteczki cholesterolu przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i to właśnie przez te cząsteczki normalny cholesterol jest owiany złą sławą. Burak, a raczej zawarte w nim związku, chronią przed tym;
☛ wspierają zdrowie wątroby – na przykład łagodzą wpływ alkoholu na wątrobę i powodują mniejsze gromadzenie się tłuszczu w wątrobie i naciekania komórek zapalnych;
☛ korzystnie działają na nerki – burak łagodzi dysfunkcję nerek i uszkodzenia strukturalne poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego i zmniejszenie nacieku zapalnego w kanalikach nerkowych. Chroni też przed pestycydami.
Jak jeść buraki?
Okazuje się, że sposobów na włączenie buraków do diety, jest co niemiara. Kotlety buraczano-jaglane (vege zamiennik mielonych), koktajle buraczano-pomarańczowe (udane połączenie!), wszelkiego rodzaju ciasta z dodatkiem buraków, oczywiście zupa buraczana.
Co jednak ważniejsze, proces fermentacji sprawia, że zawierają mniejsze ilości związków fermentujących. Wobec tego spożywanie zakwasu i buraków kiszonych nie powoduje zaburzeń żołądkowo- jelitowych, jakie mogą wystąpić w przypadku surowych.
Buraki fermentowane to też źródło bakterii kwasu mlekowego, które tworzą korzystną dla naszego zdrowia florę bakteryjną jelit. Robiąc zakwas z buraków, otrzymujemy oczywiście sam zakwas, ale także zakiszone buraki, które również zjadamy. Nadają się jako dodatek do sałatki na przykład. Można jednak też połączyć zakwas z zakiszonymi burakami, zblendować i wypić. Polecamy pić pół szklanki zakwasu z buraków dziennie. W przypadku zwykłego soku – będzie to 1 szklanka, jeśli czujemy się dobrze po takim soku. Zarówno w przypadku soku z buraków, jak i zakwasu najlepiej zrobić sobie przerwę w spożyciu po około dwóch tygodniach.