Nowotwór to problem w dużej mierze naszej odporności
A ściślej, źle funkcjonującego układu odpornościowego. Jak więc poprawić jego działanie, by zmniejszyć ryzyko raka? Od strony żywieniowej – zadbać o witaminę A. Dla odporności jest ona jedną z ważniejszych witamin, znacznie ważniejsza niż na przykład witamina C.
Witamina A pełni niezmiernie ważną funkcję w tak zwanym nadzorze immunologicznym
W skrócie, teoria nadzoru dotyczy mechanizmu kontroli komórek nowotworowych przez układ odpornościowy. Polega to na tym, że komórki zmienione nowotworowo, które się pojawiają w organizmie każdego człowieka, są stale kontrolowane przez mechanizmy odpornościowe, które polegają na szybkim ich wykryciu i zniszczeniu ich. Innymi słowy, w organizmie każdego zdrowego człowieka stale powstają komórki nowotworowe. Nadzór immunologiczny polega na tym, że organizm komórki te wykrywa i na czas niszczy, by nie rozwinął się nowotwór. Naruszona sprawność tej ochrony prowadzi do tak zwanego rozplemu powstałych komórek nowotworowych, aż mechanizmy odpornościowe nie mogą obronić się przed nowotworem. Wtedy zmiany nowotworowe zaczynają się rozwijać. Nie dojdzie jednak do tego, jeśli omawiany mechanizm nadzoru immunologicznego działa jak należy.
A żeby działał jak należy,
niezbędna jest witamina A w diecie. Witamina ta zapewnia nie tylko dobry nadzór immunologiczny, ale także prawidłowe różnicowanie się komórek i ich podział. Wszystko to jest ważne w zapobieganiu nowotworom, jak i ich leczeniu, jeśli już wpadliśmy w szpony tej choroby. W związku z powyższym, należy przypilnować, by mieć w diecie dostatecznie dużo witaminy A. Badania z udziałem ludzi wykazały, że kobiety spożywające wyższe ilości witaminy A miały mniejsze ryzyko rozwoju raka jajnika o prawie 20% i raka szyjki macicy o 40%. Witaminę A nazywano początkowo witaminą przeciwzakaźną ze względu na jej znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dlatego też jej małe spożycie, oprócz tego, że zwiększa ryzyko nowotworu, zwiększa też ryzyko infekcji.
Ile witaminy A dziennie potrzebujemy mieć w diecie?
Dzienne zalecane spożycie dla mężczyzn wynosi 900 μg RAE, z kolei dla kobiet 700 μg RAE. μg RAE oznacza mikrogramy równoważnika retinolu. Górny bezpieczny limit spożycia wynosi 3000 μg RAE. Poważny niedobór witaminy A występuje rzadko. Lecz wskazuje się, że jej spożycie warto zwiększyć, aby wpłynąć korzystnie na zdrowie. Skąd pozyskać witaminę A? Już podajemy…
Dobre źródła witaminy A
Wartości podaję w μg RAE, tak aby można było łatwo porównać zawartość witaminy A w diecie do zapotrzebowania. Dodatkowo: warzywa podgotowane, na przykład na parze, mają więcej biodostępnej prowitaminy A niż surowe.
- Marchew – 400 w 1 marchwi (50 g).
- Sok z marchwi – 956 w 100 ml.
- Olej z wątroby dorsza – 1350 w 1 łyżeczce (4,5 g).
- Wątróbka drobiowa – 1750 w 1 sztuce (44 g).Wątróbka wołowa – 3400 w 1 małym kawałku (44 g).
- Słodkie ziemniaki bez skórki – 787 w 100 g.
- Szpinak – 470 w 100 g.
- Mleko pełnotłuste – 112 w 1 szklance (244 ml).
- Dynia gotowana odsączona – 288 w 100 g.
- Papryka czerwona – 187 w 1 średniej (119 g).
- Jarmuż podgotowany – 146 w 100 g.
- Jogurt grecki – 180 w 1 opakowaniu (200 g).
- Jogurt naturalny – 61 w 1 opakowaniu (227 g).
- Maślanka – 115 w 1 szklance (245 ml).
- Łosoś dziki – 123 w 1 filecie (178 g).
- Ghee (masło klarowane) – 100 w 1 łyżce (12,8 g).
- Masło – 97 w 1 łyżce (14,2 g).
- Jajko gotowane – 75 w 1 dużym (50 g).
- Mleko ryżowe – 63 w 100 ml.
- Brokuł – 77 w 100 mg.
- Morele – 67 w 2 morelach (70 g).
- Grejpfrut – 59 w 1 średnim (128 g).
Jak widzimy, układ odpornościowy nie tylko ochrania nas przed patogenami chorobotwórczymi. Zapobiega również nowotworom i wielu innym chorobom.