Zupa pomidorowa na raka i miażdżycę

Przepis na zupę pomidorową, którą warto regularnie jadać

Istnieje wiele wariantów zup pomidorowych. Polecamy zupę pomidorowo-czosnkową z dodatkiem papryki i natki pietruszki. Można uzyskać wiele korzyści dla zdrowia, serwując sobie taką zupę regularnie. Połączenie pomidorów, papryki, czosnku i natki pietruszki sprawia, że taka pomidorówka to unikat zdrowotny. Jest w niej potas, witamina C, likopen, beta-karoten i allicyna.

Co daje regularne jedzenie takiej pomidorówki? Między innymi:

  • tarcza ochronna przeciwko nowotworom – przed rakiem trzustki, żołądka, jelita grubego, prostaty, piersi;
  • regulacja ciśnienia krwi – tak działa przede wszystkim potas, którego w diecie mamy mało;
  • ochrona serca i układu krążenia – a to za sprawą tego, że taka zupa pomidorowa skutecznie obniża trójglicerydy;
  • mniejsze ryzyko udaru – likopen i potas z pomidorówki potrafią razem obniżyć ryzyko udaru nawet o 25%;
  • zdrowie kości – karotenoidy z pomidorówki o wzbogaconym składzie wzmacniają kości, zwiększają ich gęstość mineralną, zapobiegają złamaniom i w pewnym stopniu zmniejszają ryzyko osteoporozy;
  • mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 – zupa pomidorowa z czosnkiem może przynieść korzyści osobom z wysokim cukrem we krwi, gdyż obecny w niej czosnek obniża stężenie glukozy;
  • inne korzyści – poprawa płodności, poprawa zdrowia wątroby oraz stanu skóry.

Jak Państwo widzą, regularne spożywanie zupy pomidorowej ma istotne przełożenie na poprawę stanu zdrowia.

Przepis krok po kroku

Aby sporządzić zupę pomidorową o szerokich właściwościach zdrowotnych potrzebujemy:

  • 1 kg świeżych pomidorów,
  • 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • 3-4 łyżki natki pietruszki,1 do 3 szklanek wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • opcjonalnie można dodać ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania pomidorówki:

  • Pomidory oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę
  • Następnie wraz z koncentratem pomidorowym łączymy je z wywarem warzywnym. Całość zagotowujemy.
  • Dodajemy uprzednio pokrojoną, delikatnie podsmażoną lub podpieczoną paprykę.
  • Pod sam koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki, oliwę i wybrane przyprawy.
  • Następnie czosnek przeciskamy przez praskę i w tej formie dodajemy go do zupy.
  • Tuż po dodaniu czosnku, zupę zdejmujemy z ognia i całość miksujemy w celu uzyskania jednolitej konsystencji.

Aby zwiększyć wartość odżywczą zupy i sytość po jej spożyciu, warto dodać kaszę gryczaną – źródło wielu witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Sprawdzi się też dodanie przed spożyciem jogurtu naturalnego, o którego właściwościach zdrowotnych można tu przeczytać. Dodatek jogurtu naturalnego jest bardzo dobry, bo dostarcza on pełnowartościowe białko, co podnosi prozdrowotność zupy pomidorowej. Alternatywnie można dodać serek wiejski.

Udostępnij dalej    

Okazja!


Domena e-zdrowe.pl

jest na sprzedaż

KUP JĄ TERAZ

This will close in 23 seconds