Zupa pomidorowa na raka i miażdżycę

Przepis na zupę pomidorową, którą warto regularnie jadać

Istnieje wiele wariantów zup pomidorowych. Polecamy zupę pomidorowo-czosnkową z dodatkiem papryki i natki pietruszki. Można uzyskać wiele korzyści dla zdrowia, serwując sobie taką zupę regularnie. Połączenie pomidorów, papryki, czosnku i natki pietruszki sprawia, że taka pomidorówka to unikat zdrowotny. Jest w niej potas, witamina C, likopen, beta-karoten i allicyna.

Co daje regularne jedzenie takiej pomidorówki? Między innymi:

  • tarcza ochronna przeciwko nowotworom – przed rakiem trzustki, żołądka, jelita grubego, prostaty, piersi;
  • regulacja ciśnienia krwi – tak działa przede wszystkim potas, którego w diecie mamy mało;
  • ochrona serca i układu krążenia – a to za sprawą tego, że taka zupa pomidorowa skutecznie obniża trójglicerydy;
  • mniejsze ryzyko udaru – likopen i potas z pomidorówki potrafią razem obniżyć ryzyko udaru nawet o 25%;
  • zdrowie kości – karotenoidy z pomidorówki o wzbogaconym składzie wzmacniają kości, zwiększają ich gęstość mineralną, zapobiegają złamaniom i w pewnym stopniu zmniejszają ryzyko osteoporozy;
  • mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 – zupa pomidorowa z czosnkiem może przynieść korzyści osobom z wysokim cukrem we krwi, gdyż obecny w niej czosnek obniża stężenie glukozy;
  • inne korzyści – poprawa płodności, poprawa zdrowia wątroby oraz stanu skóry.

Jak Państwo widzą, regularne spożywanie zupy pomidorowej ma istotne przełożenie na poprawę stanu zdrowia.

Przepis krok po kroku

Aby sporządzić zupę pomidorową o szerokich właściwościach zdrowotnych potrzebujemy:

  • 1 kg świeżych pomidorów,
  • 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • 3-4 łyżki natki pietruszki,1 do 3 szklanek wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • opcjonalnie można dodać ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania pomidorówki:

  • Pomidory oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę
  • Następnie wraz z koncentratem pomidorowym łączymy je z wywarem warzywnym. Całość zagotowujemy.
  • Dodajemy uprzednio pokrojoną, delikatnie podsmażoną lub podpieczoną paprykę.
  • Pod sam koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki, oliwę i wybrane przyprawy.
  • Następnie czosnek przeciskamy przez praskę i w tej formie dodajemy go do zupy.
  • Tuż po dodaniu czosnku, zupę zdejmujemy z ognia i całość miksujemy w celu uzyskania jednolitej konsystencji.

Aby zwiększyć wartość odżywczą zupy i sytość po jej spożyciu, warto dodać kaszę gryczaną – źródło wielu witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Sprawdzi się też dodanie przed spożyciem jogurtu naturalnego, o którego właściwościach zdrowotnych można tu przeczytać. Dodatek jogurtu naturalnego jest bardzo dobry, bo dostarcza on pełnowartościowe białko, co podnosi prozdrowotność zupy pomidorowej. Alternatywnie można dodać serek wiejski.

Udostępnij dalej